Gode tilbakemeldinger til Oslofjordfondet og RFF Hovedstaden i fersk effektstudie

Selv om RFF Oslofjordfondet og RFF Hovedstaden er historie, lever de regionale forskningsfondene videre i ny struktur. En effektstudie fra Oxford Research viser av at for dem som fikk hovedprosjektmidler fra fondene, var støtten helt avgjørende for gjennomføringen av forskningsprosjektene.

Skjermbilde.PNG

Effektstudien, som er gjennomført av det uavhengige analyseselskapet Oxford Research, har sett på resultatene fra hovedprosjektene og aktivitetene i prosjekter som har fått støtte fra RFF Oslofjordfondet og RFF Hovedstaden. Studien har også belyst fondenes effekter på samfunnsnivå.

Hovedkonklusjonen i studien er altså at støtten fra de regionale forskingsfondene har vært avgjørende for gjennomføring av prosjektene. Det har vært vanskelig for søkerne å finne alternative finansieringskilder som kan bidra på samme måte som de regionale forskingsfondene gjør.

Fondene har også bidratt til å øke oppmerksomheten om de tematiske områdene utlysningene har satt i fokus. Dermed er fondene også et virkemiddel for økt kunnskap og utvikling av nye løsninger på områder som er prioritert i fondseiernes strategier. Det vil si at fondene bidrar til fylkeskommunenes strategier og mål innen for eksempel næringsutvikling eller innovasjon i offentlig sektor.

Mottakerne av prosjektstøtten forteller at prosjektene har gitt vesentlige innovasjonsbidrag. Det kan være i form av nye eller forbedrede prosesser, nye eller forbedrede varer og tjenester, eller nye tjenester til kunder og brukere.

Prosjektene har også bidratt til ny tverrfaglig kunnskap og styrket profil for flere fagmiljøer regionalt og nasjonalt. De regionale forskingsfondene har bidratt til utvikling av de regionale innovasjonssystemene, ved å koble næringsliv, offentlig sektor og forsknings og innovasjonsmiljøer tettere sammen.

Aktører som har fått støtte fra regionale forskingsfond, oppgir videre at støtten har reell betydning for å gjennomslag i nasjonale programmer innen samme forskningsområde. Fondenes prioriteringer har imidlertid i liten grad påvirket de nasjonale prioriteringene.

Effektstudien inneholder også noen råd til søkere, basert på erfaringer fra prosjekter som er gjennomført:

  • Legg vekt på forarbeidet, særlig i prosjekter med brede partnerskap.
  • Sørg for god intern forankring. De mest vellykkede prosjektene er de som er tydelig koblet til målene virksomheten har satt seg.
  • Sett sammen et godt partnerskap, gjerne et som dekker hele verdikjeden.

Fondseierne får også noen anbefalinger:

  • Sørg for mer aktiv veiledning til småbedrifter i under utformingen av prosjektene.
  • Legg mer vekt på implementering av innovasjonene i prosjektene, og se nærmere på samspill med andre virkemidler.

Og noen av rådene gjelder både fondene selv og prosjekteiere:

  • Legg mer vekt på oppskalering av prosjektresultater, det vil si hvordan innovasjoner fra prosjektene kan tas i bruk og kommersialiseres.
  • Husk at innovasjonsprosesser ofte tar lang tid. For prosjekteiere innebærer dette at en kanskje må ha flere innovasjonsprosjekter før målet nås, mens fondene kan vurdere å lyse ut prosjekter med lengre tidshorisont og større tildeling pr. prosjekt.

Effektstudien tar for seg ni år med RFF Hovedstaden og RFF Oslofjordfondet. Hele studien kan lastes ned fra denne siden.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. februar 2025, kl. 06.48 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.