Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Teinefiske etter reker - Nytt forskningsprosjekt i Finnmark

Norway Kingcrab Production AS i Bugøynes sammen med 12 kystfiskere i Finnmark starter et 3-årig FoU- prosjekt med bruk av teiner i norsk kystrekefiske. Innovasjonsprosjektet har tre mål:

- Påvise om det er grunnlag for et lønnsomt kystrekefiske med bruk av teiner.
- Utvikle metode for fangst, ilandføring og lagring av levende reker.
- Utvikle marked for levende reker ved siden av ferske rå reker. Dette følges opp i samarbeid med et annet parallelt FoU-prosjekt.

Prosjektdata "FoU-prosjekt: Teinefiske etter reker"

Prosjektansvarlig: Norway Kingcrab Production AS

Prosjektperiode: 2015-2017

Budsjett: 35,9 mill. kr

Prosjektet er finansiert med stor egeninnsats fra partene selv og ekstern støtte fra Regionalt forskningsfond Nord-Norge, SkatteFUNN-ordningen og Innovasjon Norge.

Eksterne prosjektpartnere:

  • Konsulentselskapet Noodt & Reiding AS, Alta

  • Møreforskning AS, Ålesund

  • Université Sainte Anne, Nova Scotia, Canada

  • Rekefisker Alan Newell, Nova Scotia, Canada

 

Reketeinefiske, Nova Scotia i Canada (Foto: Bjørn Arne Føleide)

 

Norway Kingcrab Production AS, som har vært initiativtaker til prosjektet, ønsker å utvikle et internasjonalt marked for norske kystreker etter dagens modell med fangst og salg av levende kongekrabbe. Prosjektet bygger på kunnskaper hos rekefiskere og forskningsmiljø i Canada.

Prosjektet vil kunne skape grunnlag for et nytt rekefiske både lokalt i Finnmark og nasjonalt, bl.a. i fjorder som er stengt for tråling. Erfaring fra Canada viser at slikt fiske er svært godt egnet for mindre kystfiskefartøy. Forsøksfisket starter i løpet av februar med tre fiskere: Jo-Inge Hesjevik i Porsanger, Svein Lyder i Laksefjorden og Kent Toftelund i Varanger. Fra september 2015 vil alle 12 fiskere være i gang. Forsøksfisket vil engasjere fiskere i de fleste finnmarksfjordene.

Satsing på teinefiske og levendefangst anses som et svært viktig innovasjonstiltak i norsk kystfiske for å skape en mer markedsorientert- og lønnsom næring. Krav til kvalitet og presisjon på leveringsevne er i fokus. Erfaringene fra dette prosjektet vil også kunne overføres til andre deler av norsk kystfiske. Prosjektet er et godt eksempel på hvordan forpliktende vertikalt samarbeid mellom fisker, landanlegg og internasjonale kunder styrker konkurranseevnen i norsk sjømatnæring.

Skrevet av:
Beate Steinveg
Publisert:
12.02.2015
Sist oppdatert:
13.09.2016