Mer lokalmat?
Hva skal til for at mer av maten kommunene kjøper inn til sine kantiner, sentre og SFO er fra lokale produsenter?
Innovativt samarbeid for et bærekraftig og helsefremmede lokalt matsystem og offentlige innkjøp - et kvalifiseringsprosjekt
Horten kommune har lykkes med å utvikle en modell for bærekraftige matsystemer som kan fungere som en inspirasjon for andre kommuner. Ved å kombinere lokal matproduksjon, helsefremmende mattilbud, tverrsektorielt samarbeid og politisk støtte, har de skapt et system som både støtter lokalt landbruk og fremmer bærekraft på flere nivåer. Prosjektet «Horten lokalhandel» gir verdifull innsikt i hvordan det offentlige kan ta en aktiv rolle i å løse bærekraftsutfordringer gjennom innovative offentlige anskaffelser og lokale samarbeid.
Forskningsprosjektet har vært et samarbeid mellom Horten kommune og Stiftelsen Telemarksforsking.
Hovedmål for forskningsprosjektet
Følgeforskningen har hatt som mål å bidra til økt kunnskap om hvordan slike innovative samarbeidsmodeller kan skape bærekraftige matsystemer. Forskningsspørsmålene har blant annet fokusert på:
- Kjennetegn ved samarbeidet: Hvordan er organiseringen av samarbeidet i Horten lokalhandel, og hvilke aktører er involvert?
- Prosesser og aktiviteter som har bidratt til suksess: Hvilke aktiviteter og prosesser har vært avgjørende for at samarbeidet har lykkes?
- Styrker og utfordringer: Hva er de viktigste styrkene og utfordringene knyttet til modellen?
- Bærekraftig verdiskaping: Hvordan bidrar denne modellen til økonomisk, sosial, kulturell og miljømessig bærekraft?
Hovedfunnene fra prosjektet:
- Bærekraft som helhet: Det er viktig å tenke på bærekraft i flere dimensjoner (økonomisk, sosial, miljømessig og kulturell) og hvordan disse kan støttes gjennom en tverrsektoriell samarbeidsmodell.
- Politisk støtte er avgjørende: Kommuner som ønsker å gjennomføre slike innovative løsninger, bør sørge for politisk forankring for å sikre fleksibilitet og gjennomføringsevne i innkjøpsordninger og rammeavtaler.
- Involvering av flere aktører: Et samarbeid mellom ulike kommunale sektorer, produsenter og andre aktører er viktig for å lykkes med bærekraftige løsninger. «Horten lokalhandel» har hatt suksess på grunn av det brede samarbeidet.
- Inkludering og meningsfullt arbeid: Ved å involvere personer på dagsenter og andre utsatte grupper i arbeidet, kan man skape både økonomisk og sosial verdi, og bidra til inkludering og samfunnsdeltakelse.
- Fleksibilitet og læring underveis: Det er viktig å ha en fleksibel tilnærming som gjør det mulig å justere og forbedre samarbeidet underveis gjennom læring og samskaping.
- Langsiktig forankring i drift: For at en ordning som «Horten lokalhandel» skal være bærekraftig, er det viktig at den blir en integrert del av den kommunale driften og ikke bare et midlertidig prosjekt.
Mer informasjon om Horten lokalmat og bærekraftige matsystemer
Rapport Innovativt samarbeid for et et bærekraftig og helsefremmede lokalt matsystem og offentlige innkjøp Telemarkforsking rapport 898
Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. februar 2025, kl. 05.44 CET