Tildeling av 5,2 millioner kroner til næringsretta prosjekter i Trøndelag

De neste tre årene skal bedrifter i trøndelag forske på oppdrett av strandsnegler i landbaserte anlegg, finne treffsikre tiltak for å øke digital sikkerhet i virksomheter samt undersøke nye måter å utnytte restråstoff på.

Midterfjellet på Steinkjer Foto: Frank Sandnes

Styret for Regionalt forskningsfond vedtok i siste styremøte før jul å gi støtte til fire forskningsprosjekter; tre bedriftsleda innovasjonsprosjekter med en ramme på inntil 1,5 millioner kroner i støtte per prosjekt samt ett regionalt kvalifiseringsprosjekt innenfor fondets løpende utlysning av samiske prosjekter. Totalt ble det bevilget 5,2 millioner kroner til viktige satsingsområder for økt bærekraftig verdiskaping og internasjonal konkurranseevne i Trøndelag.

Til hovedprosjektutlysningen med frist 21. september mottok RFF Trøndelag 8 søknader om støtte. Søknadene er vurdert av eksterne fagpaneler nedsatt av Forskningsrådet. Etter vurderingsprosessen ble 3 av prosjektene vurdert som aktuelle for støtte i fondet. Disse søkte til sammen om 4,5 millioner kroner hvilket gir et tilslag på 39 prosent av omsøkt sum.

RFF Trøndelag har et særlig ansvar for å ivareta samiske forskningsinteresser og behov, og i 2021 og 2022 har fondet hatt en øremerket utlysning rettet mot samiske næringsaktører og kommuner. Utlysningen har hatt løpende søknadsfrist og en ramme på 2 millioner kroner. Ved årets slutt ble det tildelt kr. 700 000,- til Samien Sitje i samarbeid med Nord Universitet og Stiftelsen Gaaltije i Sverige. Prosjektet har som mål å forske fram ny kunnskap om bydesamer i et transnasjonalt perspektiv og bidra til bærekraftig verdiskaping knytta til reiseliv og offentlige tjenester.

Se liste over de innstilte prosjektene her:

Tittel Ansvarlig Partner(e)
Fra larve til snegl: Fjerning av flaskehalsen for oppdrett av Vanlig Strandsnegl STATSNAIL AS SINTEF OCEAN AS
Key Cyber Security Performance Indicators SECURE PRACTICE
AS
NTNU
Sjøkonservert krabbeskall til kalking og plantestyrkning NUTRISHELL AS NORSØK
Bygdesamer fra kyst til kyst Stiftelsen
Saemien Sijte
Nord universitet, Stiftelsen
Gaaltije

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. juli 2024, kl. 05.43 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.