Søk nå

Kvalifiseringsprosjekt 2025

Opprett søknad

Formål

Styrke forsknings- og innovasjonsevnen til næringslivet i Møre og Romsdal, og bygge relevant kunnskap hos FoU-miljøene.

Om utlysningen

Målet med kvalifiseringsstøtten er å utvikle og gjennomføre FoU-prosjekter som kan kvalifisere til videre støtte fra relevante ordninger nasjonalt og internasjonalt.

Kvalifiseringsstøtte gis til prosjekter som med bidrag fra forskning utvikler nye, bærekraftige og forbedrede løsninger. Prosjektene skal ha klare intensjoner om videreføring i større FoU-prosjekter. Av de utlyste midlene er kr 8 millioner øremerket marine og havbaserte prosjekter.

Hvem kan søke?

Målgruppen er bedrifter og bedriftsnettverk lokalisert i Møre og Romsdal. Søker må samarbeide med minst ett godkjent FoU-miljø. FoU-institusjoner fra regionen kan også søke dersom det er i tett samarbeid med regionale bedrifter som kan nyttiggjøre seg av resultatene fra prosjektet.

Hvem kan delta i prosjektet?

Bedrifter som er geografisk lokalisert i Møre og Romsdal. I prosjektet kan det samarbeides med universitet, høgskoler og FoU-institusjoner både i og utenfor regionen. Det kan også samarbeides med andre bedrifter og offentlig sektor.

Hva kan du søke om støtte til?

Det kan gis inntil 600 000 kroner i støttebeløp per prosjekt.

Kostnader som gir grunnlag for støtte, er relevante prosjektkostnader som:

  • Personalkostnader
  • Kjøp av FoU-tjenester og andre relevante kostnader.

Støtten kan ikke benyttes til:

  • Driftsoppgaver og investering i utstyr
  • Etablering av nettverk, klynger eller konsortier
  • Ren kartlegging av litteratur og forskningsfront
  • Markedsundersøkelser og markedsføring
  • Utforming av nye prosjektsøknader

Egenfinansiering

Det stilles krav om minimum 50 % egeninnsats i prosjektet, som kan være kontanter og/eller egeninnsats. Personal- og indirekte kostnader må beregnes på bakgrunn av faktiske kostnader. Se eventuelt Veiledning for beregning av personal- og indirekte kostnader for næringsliv og offentlig sektor. Ulønnet egeninnsats kan ikke regnes inn. 

Det er ikke anledning til å føre opp totalkostnader ved kjøp av utstyr, kun avskrivingskostnader for nødvendig forskningsutstyr i prosjektperioden, les Dette skal budsjettet inneholde.

Tilskudd tildeles i henhold til EUs Gruppeunntaksforordning artikkel 25

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Det er havnæringene som har prioritet i denne utlysningen. Søknaden må knyttes til minst to av de aktuelle temaområdene som er nevnt under:

  • Grønn og bærekraftig vekst i næringslivet
  • Utvikling og bruk av ny teknologi
  • Sirkulære verdikjeder og effektiv ressurs- og energibruk
  • Bygge kapasitet og relevant kunnskap i og for næringslivet
  • Offentlig – privat samarbeid
  • Fremme eksport og internasjonalisering

Se eventuelt også Fylkesstrategi for forsking og innovasjon 2025-2028.

Energi og transport

BatterimaterialerPetroleumMaritimTransport og mobilitetEnergiomstilling og virkninger for samfunn, klima og naturCO2-håndteringMiljøvennlig energiKunstig intelligensHydrogenteknologi

Klima og miljø

PolarforskningMarinKlima- og jordsystemetNaturmangfold og miljøKlimaLandbasert miljøHavKlima- og naturrisikoSirkulær økonomiPolarMarint miljø

Mat og bioressurser

Karbonomsetning og -lagring i jordbruks- og skogsjordBærekraftig fôr til husdyr i systemperspektivHavbrukForskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA)Landbasert mat og bioressurserFiskehelse og velferdSamfunns- og markedsperspektiver i havbrukFiskeriSkog og trebrukDyrevelferd og -helse (inkludert fisk)Bærekraftig fôrHavbasert mat og bioressurser

Muliggjørende teknologier

BioteknologiDigitalisering og bruk av IKTeVitenskapIKT forskningsområdeDigital sikkerhetKunstig intelligens, robotikk og autonomi med tilhørende systemerNanoteknologi/avanserte materialerNanoteknologi, avanserte materialer, synkrotron og nøytronforskningTeknologikonvergensIKTNanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer Kunstig intelligensKvanteteknologi

Hav

HavbrukFiskeriMat - Blå sektorMarinMaritimHavteknologiHavteknologi på tversMarine økosystemer og effekter av menneskelig påvirkningSjømatmarkedKonsekvenser for marine arter

Kunstig intelligens

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

  • Søknaden skal være innenfor søknadstypens og utlysningens formål
  • Kvalifiseringsprosjektet skal ha et tydelig forskningsinnhold.
  • Ansvarlig søker må være lokalisert i Møre og Romsdal.
  • Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere finansierer minst 50 % av prosjektkostnadene i form av egeninnsats og/eller kontanter. Ubetalt egeninnsats godkjennes ikke.
  • Prosjektet må være organisert som et samarbeid mellom minst ett godkjent FoU-miljø og en bedrift.
  • Samarbeidspartene skal være aktivt involvert i prosjektet, og aktiviteten deres skal synliggjøres i budsjettet og i prosjektbeskrivelsen.
  • Prosjektbeskrivelsen skal maksimalt være på 5 sider

Søknaden og vedleggene skal skrives på norsk eller engelsk. Vedleggene skal være i PDF-format. Kun søknader med obligatoriske vedlegg som er sendt inn via Mitt nettsted vil bli vurdert.

Andre vilkår

Tilskuddet gis med inntil et maksimalt oppgitt beløp i tilsagnsbrevet. Krav til egeninnsats og likviditet må være tilfredsstilt før midler kan utbetales.
Prosjektet kan ikke starte før søker har mottatt tilsagn om støtte.

Forskningskvalitet og innovasjon

Potensial for å frembringe ny kunnskap og innovasjon.
I hvilken grad innovasjonen representerer noe nytt og originalt(nye eller forbedrede produkter, tjenester, produksjonsprosesser, organisering, forretningsmodeller etc.).
I hvilken grad forskningsaktivitetene er nødvendige for å lykkes med innovasjonen og benytter anerkjente og relevante forskningsmetoder.

Virkninger og effekter

Sannsynliggjorte virkninger og effekter av prosjektet, bl.a. i form av verdiskaping, konkurransekraft, forbedringer og nytteverdi i næringslivet og/eller offentlig sektor.
Potensial for å bidra til bærekraftig utvikling, ref. FNs bærekraftsmål.

Gjennomføring

I hvilken grad søknaden har en tydelig prosjektidè og begrunnelse for prosjektet.
Kvaliteten på mål, aktiviteter, ressursbruk og kompetanse/ekspertise, og sammenhengen mellom disse.
Sannsynlighet for at prosjektet videreføres.

Regional relevans

Regional verdiskaping - forventede gevinster/besparelser for virksomheter i Møre og Romsdal etter realisering av innovasjonen.
Regional kunnskapsoppbygging - utvikling av ny kunnskap hos prosjektpartnerne og i hvilken grad den er overførbar og nyttig for andre i Møre og Romsdal.
Regional samfunnsmessig betydning – i hvilken grad prosjektet vil bidra til å løse samfunnsmessige utfordringer i Møre og Romsdal utover de rent økonomiske.

Behandlingsprosedyre

Prosjektene vurderes av regionale fagpaneler og administrasjonen. Vedtak fattes av Kompetanse- og næringsutvalet i Møre og Romsdal.

Opprett søknad

Søknader til Kvalifiseringsprosjekt 2025 lages som en esøknad på mitt nettsted. Malene skal fylles ut og lastes opp i søknaden.

Opprett søknad

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. april 2025, kl. 08.07 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.